کود NPK یکی از متداولترین و رایج ترین ترکیبات مورد استفاده در کشاورزی سراسر دنیا است که عمدتا شامل سه عنصر غذایی اصلی یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. این سه عنصر جزء پرکاربردترین و پر مصرف ترین عناصر غذایی برای رشد سالم و بهینه گیاهان در اکثر کشت ها اعم از کشت های زراعی، باغی و گلخانه ای بوده و از حلالیت بالایی نیز برخوردارند.
در اصطلاح NPK به کودهایی گفته می شود که مجموع عناصر ماکرو ( پرمصرف ) را دارا باشند.
لغت NPK مخفف سه عنصر اصلی تشکیل دهنده آن : Phosphor ، Nitrogen و Potassuim می باشد و اعداد نوشته شده بر روی برچسب این کودها بیانگر مقدار نسبی این سه عنصر است، بر همین اساس NPK ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که با توجه به شرایط خاک و نیاز گیاه در طول دوره رشد مورد استفاده قرار می گیرند.
صنعت کشاورزی به شدت بر استفاده از کود NPK برای تأمین غذا در سطح دنیا و سلامت محصولات تکیه دارد. در نتیجهی همین افزایش تولید ناشی از استفادهی کودهای معدنی، جمعیت جهان تقریباً دو برابر شده است.
ترکیبات کود NPK
گیاه برای رشد سالم و بهینهی خود به واحدهای مغذی زیادی نیاز دارد. بدون این مواد مغذی گیاهان نمیتوانند به اندازهی تمام توان خود رشد کنند، میزان برداشت کاهش پیدا میکند و بیشتر در معرض بیماری قرار میگیرد. مهمترین مواد مغذی درختان که بدون آنها قادر به ادامهی حیات نیستند، به عنوان عناصر ماکرد شناخته میشوند: نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K)
خاکها در اغلب موارد دچار کمبود این مواد هستند که میتواند طبیعی و یا نتیجهی کشت بیش از حد و دیگر عوامل محیطی باشد. در صورت وجود کمبود، مواد مغذی باید به خاک اضافه شود تا محیط مناسبی برای رشد بهینهی گیاه ایجاد شود.
هر یک از مواد عناصر ماکرو (مغذی اصلی)، در تغذیهی گیاه ضروری است و در رشد، گسترش و تولید مثل گیاه نقش اساسی ایفا میکند.
نیتروژن - ازت (N)
نقش نیتروژن در گیاهان
نیتروژن یکی از اجزای اصلی در بسیاری از فرایندهای مورد نیاز برای رشد است. به خصوص، نیتروژن برای کلروفیل که به گیاه امکان فتوسنتز (فرایندی که گیاه با دریافت نور خورشید، از کربن دیاکسید و آب، قند تولید میکند) میدهد ضروری است. همچنین نیتروژن یک بخش مهم در آمینو اسیدها (اساس پروتئین)میباشد. نیتروژن در ترکیباتی که عمل ذخیرهسازی انرژی را انجام میدهند نیز شرکت دارد.
فسفر (P)
این ماده نیز در مجموعهای از عملکردهای مورد نیاز برای رشد سالم گیاه، استحکام ساختاری، کیفیت محصول، تولید دانه و...، نقش مهمی ایفا میکند. همچنین فسفر رشد ریشهها و شکوفهزنی را افزایش میدهد و برای DNA گیاه ضروری است. فسفر در تبدیل انرژی خورشیدی به انرژیهای مفید نقش مهمی دارد.
پتاسیم (K)
پتاسم در فرایندهای مختلف رشد و گسترش گیاه نقشی ضروری دارد. از پتاسیم معمولاً به عنوان «عنصر کیفیت» نام برده میشود، زیرا در بسیاری از خصوصیات مرتبط با کیفیت، مثل اندازه، شکل، رنگ و حتی مزه نقش دارد. گیاهانی که دارای کمبود پتاسیم هستند رشد ناقص و میزان محصول کمتری دارند.
تجزیه ضمانت شده:
نیتروژن کل |
Nitrogen (N) tot |
20% |
فسفر قابل استفاده |
Phosphate (N205)ava |
20% |
پتاسیم محلول در آب |
Potassium (k20) soluble |
20% |
دستورالعمل مصرف:
آبیاری |
محصولات باغی |
40-50 کیلوگرم در هکتار |
2 تا 3 نوبت طی دوره رشد |
محصولات زارعی |
35- 40 کیلوگرم در هکتار |
2 تا 3 نوبت طی دوره رشد |
|
سبزیجات و محصولات گلخانه ای |
40-50 کیلوگرم در هکتار |
2 تا 3 نوبت طی دوره رشد |
ندارد
ITEM | Value |
رنگ | آبی |
نوع کود | پودری جامد |
چگالی | * |
بسته بندی | 25 کیلوگرم |